Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΚΛΟΥΝΕΪ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

 O Τζωρτζ Κλούνει ήταν σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο για να προωθήσει τη νέα του ταινία "The Monuments Men". Το θέμα της ταινίας είναι το πώς εκατομμύρια αριστουργήματα σώθηκαν και επιστράφηκαν στους δικαιούχους τους μετά την λεηλασία των Ναζί.
Σε ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα είπε ότι δεν θα ήταν κακό να επιστρέφονταν και είπε ότι νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει η Βρετανία.
 Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες ήταν ο Έντουαρντ Ντόντουελ ιρλανδός ζωγράφος, περιηγητής και αρχαιόφιλος. Έγραψε ότι ήταν παρών όταν απογύμνωναν τον Παρθενώνα από τα καλύτερα γλυπτά του και όταν πετούσαν στο έδαφος μερικά από τα αρχιτεκτονικά του μέλη. Κατέβαζαν αρκετές μετώπες που ήταν στερεωμένες ανάμεσα στα τρίγλυφα και για να τις σηκώσουν ήταν αναγκαίο να γκρεμίσουν το μεγαλόπρεπο γείσο που τις κάλυπτε. "Αντί για τη γραφική ομορφιά και την άριστη συντήρηση που είχε όταν τον πρωτοείδα, έχει τώρα συγκριτικά περιπέσει σε μια κατάσταση φθοράς και εγκατάλειψης". Αυτή ήταν μια από τις πολλές μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.




 Μετά από την πολυδιαφημιζόμενη συνέντευξη του Κλούνει σε εκπομπή, τελικά ο Κλούνει δεν είπε τίποτα για τα μάρμαρα. Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος πριν από την συνέντευξη του είπε χαριτολογώντας "βρήκα τον μπελά μου με σας τους Έλληνες". Μάλλον τον προστατεύουν και δεν τον αφήνουν να μιλήσει.
 Επίσης ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου Νίκολας Πένι σε συνέντευξή του στους Κυριακάτικους Τάιμς επαναλαμβάνει την άρνηση για επιστροφή των γλυπτών αναφέροντας σαν κύρια αιτία την ρύπανση της Αθήνας. Επίσης σε άλλο σημείο αναφέρει ότι μπορούν να μας δανείσουν κάποια γλυπτά.
Είναι σαν ένας κλέφτης να σου έχει πάρει τα πράγματά σου και να τα φυλάει κάπου καλά και όταν τα ζητήσεις να σου πει ότι δεν μπορείς να τα έχεις αλλά αν είσαι καλό παιδί μπορεί να στα δανείζει που και που. Από πότε διαπραγματεύεται κάποιος με τους κλέφτες;

10 σχόλια:

  1. Έλεος! Θα μιλήσουν αυτοί για μας?Δεν θέλω να αρχίσω τα "αγγλικά" βραδιάτικα γιατί δεν φταίνε όλοι οι Βρετανοί αλλά πραγματικά βγαίνω εκτός εαυτού να μιλάνε για ένα τόσο σημαντικό θέμα μια χούφτα άσχετοι, για να μη πω κάτι χειρότερο. Καλό βράδυ Νεφέλη, ευχαριστούμε για την ενημέρωση^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι περισσότεροι βρετανοί συμφωνούν να επιστραφούν τα μάρμαρα αλλά οι κυβερνήσεις δεν θέλουν. Να είσαι καλά! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  2. Ωραία ανάρτηση!Το θέμα είναι πως εδώ δε μιλάμε εμείς για τα δικά μας, περιμένουμε τους ξένους?Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στο σπιτάκι μου κι ελπίζω να τα λέμε συχνά!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. καλημερα Στελλα μου!
    ωραια αναρτηση!
    θα συμφωνησω με το σχολιο της πινελιας επανω.
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία η ανάρτησή σου , αυτό που έχω να πω είναι πως ο κλουνι ή κλοουν του κινηματογράφου διαφήμισαν μια χαρά την ταινία τους με την τοποθετημένη ερώτηση μιας ηλιθίας απο τις πολλές πουλημένες δημοσιογράφους της Ελλαδίτσας!Τα μάρμαρα δεν πρόκειται να τα επιστρέψουν ποτέ γιατί τα κέρδη τους είναι τεράστια!
    Οσο για αυτά που έκανε η ατάλαντη ηθοποιός μερκούρη και την έχουν και για πρότυπο ήταν θέατρο όπως και πολλά άλλα που έγιναν εκείινη την εποχή και γίνονται ακόμα και τώρα!!φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι είναι όπως το είπες. Τα μάρμαρα δεν θα μας τα επιστρέψουν ποτέ γιατί τα κέρδη τους είναι τεράστια. Εμείς δεν πρέπει να σταματάμε να αγωνιζόμαστε...
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή